Mocą rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 17 września 2024 r. znowelizowano rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2023 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług.

Znowelizowane przepisy weszły w życie 18 września 2024 r. z możliwością ich stosowania do darowizn i nieodpłatnego świadczenia usług od 12 września.

Preferencyjna stawka VAT dotyczy wsparcia dla poszkodowanych wskutek intensywnych opadów atmosferycznych lub powodzi we wrześniu 2024 r., realizowanego za pośrednictwem organizacji pożytku publicznego, podmiotów leczniczych, jednostek samorządu terytorialnego i Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych.

Obniżoną stawkę VAT stosuje się pod warunkiem zawarcia pisemnej umowy z wskazanymi wyżej podmiotami, z której wynika, że dostarczane towary lub świadczone usługi będą wykorzystywane na cele związane z pomocą poszkodowanym wskutek intensywnych opadów atmosferycznych lub powodzi we wrześniu 2024 r.

Zgodnie z informacją podaną przez Ministerstwo Finansów stawka 0% będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów, np. żywności, koców, śpiworów, ubrań, ale też nieodpłatnych usług, takich jak zakwaterowanie czy wynajem agregatów prądotwórczych, które mogą się okazać niezbędne do złagodzenia skutków kataklizmu.