Dziennik Gazeta Prawna cytuje Łukasza Cudanowskiego, konsultanta w dziale doradztwa Grupy Gumułka. Tekst „Fiskus miesza w gastronomii” omawia kontrowersje związane z opodatkowaniem podatkiem VAT m. in. kawy i herbaty serwowanych w lokalach gastronomicznych.


 Według gazety organy podatkowe kwestionują działania przedsiębiorców z branży kulinarnej wpływające na zmniejszenie podatku. Podważają np. sposób opodatkowania zestawów oraz rozdzielenie płatności na serwis i napój.

Gazeta przytacza wypowiedź naszego eksperta. Łukasz Cudanowski przypomina, że fiskus kwestionuje też inne próby optymalizacji podatkowej przy sprzedaży napojów, jak choćby wyszczególnianie na fakturze VAT usługi związanej z przygotowaniem i podaniem napoju jako osobnej pozycji, obciążonej 8-procentową stawką VAT.

Cały tekst dostępny jest na internetowej stronie Dziennika Gazety Prawnej.