W sierpniu polski rynek akcji, postrzegany jako całość poprzez pryzmat zachowania głównych warszawskich indeksów, potwierdził swoją słabość spadając do strefy ujemnych stóp zwrotu liczonych od początku bieżącego roku. Sierpień był równocześnie najgorszym w tym roku miesiącem dla posiadaczy akcji. Pomimo lekkiego, wrześniowego odreagowania notowania głównych indeksów utrzymały się poniżej wartości z ostatniej sesji grudniowej. W skali trzech kwartałów najwięcej stracił mWIG40 (-5,3 proc.), najmniej indeks szerokiego rynku WIG (-0,6 proc.).

W samym trzecim kwartale reprezentujący spółki średniej wielkości mWIG40 obniżył swoje notowania o 9,3 proc., kończąc wrzesień na poziomie 3.701,37 pkt. Nieco lepiej w tym samym okresie poradził sobie indeks największych krajowych spółek WIG20, który po spadku o 6,6 proc. osiągnął wartość 2.173,29 pkt. Najmniej ucierpiał indeks szerokiego rynku WIG, który na koniec września obniżył pułap do poziomu 57.320,30 pkt., czyli o 4,8 proc.

Powodów przedłużenia wiosennej korekty spadkowej na miesiące letnie na krajowym rynku akcji było wiele. Wśród najważniejszych czynników zewnętrznych wymienić należy zamieszanie związane z brexitem oraz niekończące się perturbacje w relacjach handlowych między USA i Chinami, które ewidentnie już, co potwierdzają odczyty wskaźników makroekonomicznych, negatywnie odbijają się na tempie globalnego wzrostu gospodarczego. Nie można również zapominać o zamieszaniu na rynkach surowcowych, wywołanym wrześniowymi atakami na rafinerie na wschodnich terenach Arabii Saudyjskiej. Z kolei na krajowym podwórku główny czynnikiem negatywnie wpływającym na nastroje inwestorów pozostawały obawy o perspektywy sektora bankowego w związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie kredytów frankowych, co przełożyło się na prawie 10 proc. spadek indeksu WIG-Banki.

Jednak w ujęciu sektorowym, choć spółki sektora bankowego, szczególnie te z dużą ekspozycją na kredyty udzielone w szwajcarskiej walucie, należały do najsłabiej performujących walorów, to jednak liderami spadków okazały się spółki wydobywcze, w tym JSW z kwartalną stratą wynoszącą 53,9 proc. i KGHM, który w porównaniu z końcem czerwca stracił 22,7 proc.