Drugi kwartał 2023 roku na giełdzie warszawskiej stał pod znakiem wzrostów wszystkich głównych indeksów obrazujących w sposób zagregowany zachowanie kursów notowanych na GPW akcji. Indeks szerokiego rynku WIG zakończył czerwcowe notowania na poziomie 67.283,22 pkt, zwyżkując w skali kwartału o 14,8 proc. Indeks WIG20 w porównaniu z końcem marca zwiększył swoje notowania o 17,2 proc. osiągając poziom 2.060,38 pkt. Zdecydowanie mniejszy wzrost odnotowano na indeksie średnich spółek mWIG40, który zakończył kwartał z wynikiem 4.852,03 pkt, tj. 7,7 proc. powyżej wartości odnotowanej na ostatniej sesji marcowej. Słabsze zachowanie indeksu „średniaków” pozwoliło pozostałym analizowanym indeksom zniwelować różnice z pierwszego kwartału, kiedy to indeks mWIG40 był liderem wzrostów. Dzięki temu wszystkie trzy indeksy w skali sześciu miesięcy odnotowały wzrosty mieszczące się w przedziale 15,0 – 17,1 proc. potwierdzając średnioterminowy rynek byka. Wzrostowy trend rynku potwierdza również układ średnich kroczących SMA 15, SMA45, SMA100 i SMA200, które tworzą wstęgę skierowaną na północ i ograniczoną od dołu średnią najdłuższą, a od góry najkrótszą.

Analizując kondycję rynku w dłuższej perspektywie, przez pryzmat indeksu WIG20 skupiającego największe polskie spółki notowane w Warszawie, warto zwrócić uwagę, iż z technicznego punktu widzenia aktualna fala aprecjacyjna utknęła w okolicach 61,8 proc. zniesienia Fibonacciego prawie rocznej bessy zapoczątkowanej w listopadzie 2021 r. Biorąc to pod uwagę, dla dalszych losów długoterminowego trendu kluczowy będzie kierunek wybicia notowań z obszaru konsolidacji w okolicach 2.050 pkt. Póki co, ani bykom, ani niedźwiedziom nie udało się na tym polu odnieść większych sukcesów, a okres wakacyjny niekoniecznie musi sprzyjać podejmowaniu istotnych decyzji inwestycyjnych bez znaczących impulsów zewnętrznych.