Trzeci kwartał 2024 roku na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie zakończył się spadkami, odzwierciedlającymi pogorszenie koniunktury na większości rynków. Główne indeksy giełdowe w Polsce straciły na wartości, przy czym korekta była szczególnie widoczna wśród największych spółek. WIG zakończył trzeci kwartał na poziomie 83.274,20 pkt,

co oznacza spadek o 6,0% w porównaniu z poprzednim kwartałem. WIG20, który obejmuje 20 największych spółek, stracił najwięcej, bo aż 9,3%, kończąc kwartał na poziomie 2.324,13 pkt. Z kolei indeks średnich spółek mWIG40 odnotował spadek o 4,8%, osiągając na ostatniej wrześniowej sesji wartość 6.201,66 pkt.

W ujęciu sektorowym na szczególną uwagę zasługują silne spadki w kluczowych sektorach, zwłaszcza w bankowości i budownictwie. WIG-banki stracił 9,8%, co świadczy o wcześniejszym nadmiernym optymizmie inwestorów w ocenie spółek działających w sektorze finansowym, który w poprzednich kwartałach był jednym z filarów wzrostu na GPW. WIG-budownictwo spadł o 12,8%, co może sugerować problemy w sektorze infrastrukturalnym, być może związane z wyższymi kosztami materiałów budowlanych oraz utrzymującymi się wysokimi stopami procentowymi. WIG-media zanotował równie wysoki spadek (-12,1%), podobnie jak WIG-paliwa i WIG-spożywczy, które straciły odpowiednio 11,2% i 6,9. Mimo ogólnej słabości rynku, kilka sektorów wyróżniało się pozytywnie. WIG-leki wzrósł aż o 16,5%, WIG-gry odnotował solidny wzrost o 10,7%, a WIG-medyczny wzrósł o 7,6%. Względną stabilizację odnotowano natomiast w sektorach nieruchomości i odzieżowym, których indeksy uległy niewielkim zmianom.

W porównaniu do głównych rynków światowych, GPW wypadała słabiej. Indeksy takie jak S&P 500 (5,5%), Dow Jones Industrial (8,2%) oraz niemiecki DAX (6,0%) odnotowały wzrosty, co wskazuje na lepsze postrzeganie przez inwestorów perspektyw rynkowych w USA i Europie Zachodniej, co może być wynikiem bardziej stabilnej sytuacji makroekonomicznej oraz pozytywnych oczekiwań inwestorów co do przyszłych wyników spółek.

Analiza stóp zwrotu spółek z indeksu WIG20 w trzecim kwartale 2024 roku wskazuje na zróżnicowaną dynamikę, zarówno w ujęciu kwartalnym, jak i rocznym. Trzeci kwartał 2024 roku przyniósł przewagę negatywnych stóp zwrotu, największe przeceny odnotowały: PZU (-18,35%), PKN Orlen (-17,46%), Santander Polska (-16,06%) oraz Budimex (-14,28%) – wszystkie te spółki były pod presją wyprzedaży, co sugeruje realizację zysków przez inwestorów oraz ogólną niepewność co do wyników operacyjnych w nadchodzących kwartałach. Z drugiej strony, wzrosty odnotowano w spółkach takich jak: CD Projekt (+25,33%),który zdecydowanie przewodził wśród blue chipów, Orange Polska (+8,58%) oraz KGHM (+5,99%) – ta ostatnia Spółka korzysta z dobrej koniunktury na rynku miedzi, której notowania na giełdzie metali LME w Londynie poszły mocno w górę po tym, jak trzy największe miasta w Chinach złagodziły ograniczenia dotyczące zakupu nieruchomości, a dodatkowo władze w Pekinie zapowiedziały wprowadzenie szerokiego zestawu środków stymulujących wzrost gospodarczy ze szczególnym uwzględnieniem pobudzenia ożywienia na rynku nieruchomości.

W perspektywie rocznej, mimo kwartalnej zmienności, kilka spółek z indeksu WIG20 zdołało utrzymać wyraźną aprecjację: Alior Bank (+78,9%), PKO BP (+61,2%) oraz mBank (+56,2%) wyróżniły się jako liderzy wzrostów. Sektor bankowy czerpał korzyści z wysokich stóp procentowych, które podniosły marże odsetkowe, a także z poprawy jakości portfela kredytowego po okresie pandemii. Inwestorzy zdają się optymistycznie oceniać dalszy potencjał wzrostu zysków tych instytucji. Na przeciwległym biegunie znalazły się: JSW (-41,2%), która boryka się z silnymi spadkami cen węgla koksowego oraz presją kosztową, PKN Orlen (-4,8%) oraz PGE (-4,0%), co może być efektem trudności w sektorze energetycznym, związanych z niestabilnymi cenami surowców oraz rosnącymi kosztami regulacyjnymi.