Pracownik zostaje zaproszony na przyjęcie świąteczne zorganizowane przez pracodawcę. Czy któryś z nich powinien zapłacić podatek od wigilii firmowej? Okazuje się, że nie, ponieważ pracodawca może wliczyć wydatki związane z przygotowaniami w koszty funkcjonowania firmy. Musi jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Spotkanie wigilijne zorganizowane przez pracodawcę może zostać ujęte w kosztach uzyskania przychodów, jeśli: impreza ma charakter integracyjny, przyjęcie ma na celu podniesienie motywacji pracowników, na imprezie poruszane będą zagadnienia związane z działalnością firmy.

Zatem cel spotkania powinien mieć jasny związek z przychodami pracodawcy (np. podsumowanie dotychczasowych czy planowanych osiągnięć firmy). W innym przypadku odliczenie podatku może zostać zakwestionowane.

Rodzina, osoby towarzyszące, kontrahenci

Pewną trudność może sprawić zakwalifikowanie kosztów przypadających na udział w imprezie członków rodzin pracowników. W tej kwestii można znaleźć dwa stanowiska. Pierwsze z nich opowiada się za brakiem związku między obecnością rodziny pracownika a integracją, zmotywowaniem czy wydajnością pracowników. Za tym stanowiskiem opowiedziała się Izba Skarbowa w Katowicach w interpretacji z 15 stycznia 2014 r. (IBPBI/2/423-1335/13/PC). Drugie stanowisko, przeciwne do pierwszego, pojawiło się rok później, kiedy wyżej wymieniony organ wydał kolejną interpretację, w której uwzględnił możliwość wliczenia kosztów przypadających na członków rodziny pracownika w koszty przychodu firmy (por. Interpretację IS w Katowicach z 31 marca 2015 r., IBPBI/2/423-1570/14/AP). Pozytywna zmiana nie objęła jednak osób towarzyszących niebędących członkami rodziny (interpretacja z 28 sierpnia 2015 r. (IBPB-1-3/4510-128/15/AW). Ze względu na nieugruntowane stanowisko fiskusa w tym zakresie ujęcie wydatków związanych z uczestnictwem w imprezie członków rodzin pracowników w kosztach podatkowych może się wiązać z ryzykiem podatkowym.

Również udział kontrahentów w imprezie mającej na celu budowanie więzi w firmowym zespole nie jest uznawany za wskazany do wliczenia w koszty przychodu firmy. W takiej sytuacji należy wyodrębnić wydatki dotyczące udziału kontrahentów z ogólnych kosztów organizacji imprezy i ująć je jako koszty reprezentacji niestanowiące kosztu uzyskania przychodów.

Wigilia firmowa fundowana przez zfśs

Agata Kulig-Karkoszka, starszy konsultant w Dziale Doradztwa Grupy Gumułka, wskazuje na kontrowersyjny charakter finansowania wigilii firmowej z funduszu zfśs. - Jeżeli spotkanie wigilijne zostanie sfinansowane, w zakresie obejmującym pracowników i ich rodziny, ze środków zfśs, to poniesione na ten cel wydatki nie mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów pracodawcy. Kosztem podatkowym są bowiem odpisy na ten fundusz – tłumaczy. Agata Kulig-Karkoszka za przykład podaje wyrok WSA w Warszawie z 13 lutego 2007 r. (III SA/Wa 4283/06), w którym sąd stwierdził, że organizacja imprezy okolicznościowej dla wszystkich uprawnionych, bez uwzględnienia ich sytuacji życiowej, jest sprzeczna z warunkami, na jakich może być przyznawana pomoc zfśs. - Natomiast SN w wyroku z 23 października 2008 r. (II PK 74/08) stanął na stanowisku, że kryterium socjalne nie będzie znajdowało zastosowania w przypadku organizacji imprez. Ponadto należy mieć na uwadze, że środki z zfśs powinny służyć usługom świadczonym przez pracodawców na rzecz różnych form wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej czy też sportowo-rekreacyjnej – kończy swoją wypowiedź.

Wątpliwości w zakresie określenia przychodu uczestnika imprezy rozwiał wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 8 lipca 2014 r. (K7/13). Według TK przychód z nieodpłatnego świadczenia powstaje, gdy można to świadczenie zindywidualizować, określić jego wartość pieniężną oraz skonkretyzować odbiorcę, a także gdy świadczenie to udzielone zostało w interesie jego odbiorcy. Dopiero w momencie spełnienia wymienionych warunków powstaje podstawa do ustalenia dla konkretnego pracownika kwoty przychodu uzyskanego z tytułu finansowania przez pracodawcę kosztów imprez okolicznościowych. Wykładnia Trybunału Konstytucyjnego znajduje odzwierciedlenie w aktualnym orzecznictwie sądowym (wyrok NSA z 13 marca 2015 r., II FSK 3738/14, wyrok WSA we Wrocławiu z 22 grudnia 2014 r., I SA/Wr 1684/14 orzeczenie prawomocne, wyrok WSA we Wrocławiu z 20 sierpnia 2014 r., I SA/Wr 1690/14 orzeczenie prawomocne).

Lepiej zamówić catering, niż iść do restauracji

Co ciekawe, pracodawca nie może odliczyć VAT z faktury, jeśli zdecyduje się zorganizować wigilię w restauracji. Przede wszystkim obniżenie kwoty lub zwrot różnicy podatku naliczonego nad należnym nie przysługuje od nabywanych przez podatnika usług gastronomicznych. Ograniczenie to nie dotyczy jednak usług cateringowych. Przy rozliczeniu ich nabycia obowiązują ogólne zasady odliczenia, uzależnione od związku wydatku z wykonywanymi czynnościami opodatkowanymi. Impreza wigilijna dla pracowników, ich osób towarzyszących oraz kontrahentów wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie przedsiębiorstwa jako całości – poprawia zaangażowanie pracowników i buduje pozytywny wizerunek w relacjach z kontrahentami, przyczyniając się do generowania obrotu. Stąd pracodawcy będzie przysługiwało prawo do odliczenia podatku naliczonego z faktur VAT dokumentujących nabycie usług cateringowych w związku z organizacją spotkania wigilijnego. Stanowisko to potwierdziła Izba Skarbowa w Warszawie w interpretacji z 5 marca 2015 r. (IPPP2/443-1195/14-4/KBr).